Kenyeret az emberiség létezése óta fogyasztunk. Sőt, a mai ember elött élő, úgynevezett előember is evett gabonamagvakat. Miután a tüzet is megismerték, rájöttek, hogy megpörkölve a magvak még finomabbak és könnyebben fogyaszthatóak mint nyersen. A későbbiekben már a magvakat összezúzták, hogy könnyebben el lehessen rágni azokat, majd az így kapott elegyet forró kövön kisütötték, így született meg az korai „kenyér”. Ez után már nem tartott sok ideig mire rájöttek, hogy tápláló, jóízű, és minden korosztály számára kielégítő étel a kenyér.

      Ha valaki megemlíti a kenyeret, akkor általában mindenkinek a hagyományos búzakenyér jut eszébe. Természetesen ezeken kívül számos fajtája létezik, mindegyik különféle alapanyagokból készül, most be fogok mutatni néhányat ezek közül.

      A búzakenyér, vagy más néven fehér kenyér, teljes mértékben búzalisztből készül. A búzalisztekből készíthető a legjobb kenyér, mert magas a sikértartalmuk. A sikér nagyon rugalmas fehérje, ennek köszönhető a kenyér laza szerkezete, magassága és könnyűsége. Ha a búzakenyérben lévő tápanyagtartalmat tekintjük, akkor 100g kenyérben 266 kcal kalória mellett 51g szénhidrát (melyből 2,4g rost) 3g zsír és 8g fehérje található. A fehér kenyér felülete fényes, cserepesedő, aranysárga, néha barnás színű.

      A teljes kiőrlésű kenyér, mint a neve is mutatja, teljes kiőrlésű lisztből készül. Ez azt jelenti, hogy a gabonaszemnek a külső részét, tehát a csírát és a korpát is tartalmazza a magbelsőn kívül, így magasabb benne az ásványi anyag tartalom, a vitamin és a rosttartalom is, mint a fehér kenyérben. A több rostanyagnak köszönhetően a szénhidrátok lassabb szívódnak fel, a vércukorszintet lassabban emelik meg. Mivel a rostok vizet szívnak fel, ezért nő a térfogatuk, és ezáltal teltségérzetet keltenek a fogyasztóban. 100 gramm teljes kiőrlésű kenyérben 252 kcal kalória, 42,71 g szénhidrát, 3,5 g zsír és 6 g rost található

      A rozs, kenyérben történő felhasználása leginkább a német kenyerekre jellemző. A rozskenyérre jellemző a savanykás ízvilág. A rozskenyérről elmondható, hogy belseje sötétebb, töményebb. Ez nagyrészt a rozsliszt alacsony sikértartalmának köszönhető. A liszt, melyet rozsból őrölnek, kevesebb szénhidrátot és zsírt tartalmaz, viszont több benne az egyéb ásványi anyag. A rozs pozitív hatással van az egészségre is, hiszen kedvezően befolyásolja a bélműködést, segít a székrekedés ellen és csökkenti a koleszterinszintet is. A rozs tartalmaz B1-vitamint, fehérjét, növényi rostokat, kálciumot és egyéb tápanyagokat is. Itt meg kell említeni a rozsos kenyeret is, mely abban különbözik a rozskenyértől, hogy nem olyan nagy mennyiségben van jelen benne a rozsliszt. Egy 2017. június 23-án életbe lépett rendelet szerint, a rozskenyér minimum 60%-ban, míg a rozsos kenyér minimum 30%-ban kell hogy tartalmazzon rozslisztet. A rozskenyér tápanyagtartalma 100 grammra lebontva a következő: 259 kcal kalória, 42,5 g szénhidrát, 8,5 g fehérje és 5,8 g rost.

      A durumkenyér fő összetevője a durumbúza. A durumbúza, a hagyományos búzával ellentétben nagyon értékes A, B és E-vitaminban és ásványi anyagokban is gazdag. Emellett fehérjetartalma is sokkal magasabb. A durumbúzából készült kenyér nagyon hasznos azoknak, akik cukorbetegségben szenvednek vagy a koleszterinszintjük magas. Tápanyagtartalom tekintetében az összes kenyér közül ebben van a legtöbb energia. Számszerűsítve 100 g durumkenyérben 364 kcal található. Ezen kívül 75,8 g szénhidrátot, 9,1 g fehérjét és 3 g rostot tartalmaz.

A szénhidrát csökkentet kenyér, vagy ahogy gyakran hívni szokták a light kenyér attól különbözik a többitől, hogy olajos magvakkal dúsítják. Amellett, hogy a magoknak nagyon alacsony a szénhidrát tartalmuk, rendkívül magas fehérjetartalommal bírnak, és egészséges zsírforrásnak számítanak. Az e fajta kenyér 100 grammjában 282 kcal kalória mellett 24,1g szénhidrát (melyből 4,7g rost) 9,4g zsír és 19g fehérje található

Gyakran feljön a kérdés, hogy naponta mennyi kenyeret szabad enni, mi az egészséges mennyiség. Azt tanácsoljuk, hogy lehetőség szerint napi 2-3 alkalommal fogyasszunk legalább 1-1 szelet kenyérfélét.

Összegezvén, a magasabb rosttartalmú kenyereket ajánlanánk, hiszen ez minden, az egészség megőrzésére hasznos tápanyagból többet tartalmaz. Azok számára akik fogyni szeretnének fontos tudni azonban, hogy a szénhidrát csökkentett kenyér sok olajos magvat rejthet, így a kalóriatartalma is több, mint a többi kenyérnek, tehát a light kenyér név megtévesztő lehet sokak számára. Ez esetben inkább válasszuk a rozskenyeret, vagy a teljes kiőrlésű kenyeret.