A gluténmentes (gliadinmentes) étrendben tilos fogyasztani a búza (vagyis minden Triticum fajta, pl. durumbúza, tönköly és kamut), rozs és árpa gabonaféléket, amelyekről tudományosan kimutatták, hogy glutént tartalmaznak.

Tilos a fogyasztása minden olyan ételnek, élelmiszernek, alapanyagnak, amely:

  • gluténtartalmú gabonafélékből készült (búza, rozs, árpa)
  • eredendően az étel glutént nem tartalmazhat, de a tárolás, feldolgozás, elkészítés során szennyeződhet gluténnel
  • adalékanyagként tartalmaz glutén tartalmú összetevőt

A gluténérzékenyek elsősorban a számukra előállított speciális gluténmentes termékeket fogyaszthatják, de válogathatnak a hagyományos élelmiszerekből is, ha megbízható információjuk van a termékkel kapcsolatban. www.taplalekallergia.hu gluténmentes terméklistájáról vagy a www.liszterzekeny.hu oldalról, valamint az élelmiszer címkékről is nyerhetnek információt.

Az élelmiszerek címkéin az allergén anyagokat, beleértve a gluténtartalmú gabonaféléket ki kell emelni az összetevők felsorolásában. Az áthúzott búzakalász jel is utal a gluténmentességre.

 

Gluténmentes termékek:

Mester, Dr. Schar, Fe-mini, Emese, Barbara 3Pauly, Hammermühle család, stb. termékei.

Egyre elterjedtebb a különböző élelmiszerbolt-hálózatok saját gyártású gluténmentes élelmiszerek gyártása, mint például a Lidl Castello gluténmentes lisztjei, előrecsomagolt gluténmentes vekni, vagy Aldi Enjoy Free számos termékei.

 

 

Élelmiszerek, élelmi anyagok beillesztése a gluténmentes étrendbe:

Húsok, húskészítmények közül, amire figyelni kell azok a húskészítmények, mert egyes termékek összetevőiben glutén (kenyérféleség vagy búzaliszt) adalékanyag található.

Amiket szabadon lehet fogyasztani: gépsonka, Pármai sonka, szendvics sonka, szalámi és kolbászfélék, stb..

 

A töltelékes áruk (marha-, sertés-, baromfi párizsi, stb.) tartalmazhatnak glutént, ezért előtte tájékozódni kell!

Tojás: nincs korlátozva.

Tej, tejtermékek közül az alapkészítmények nagy része gluténmentes.

A sajtok közül a holland sajtokat a küllem javítása érdekében gluténtartalmú anyaggal vonják be. Illetve tejdesszertek, pudingok, ízesített joghurtok, túrókrémek és egyes ömlesztett sajtok tartalmazhatnak glutént.

Mindig figyelje az élelmiszerek címkéjét!

Gabonafélék, kenyerek, péksütemények

Rizs, burgonya, kukorica, szója (pehely, liszt), babliszt, szezámmag, sárgaborsó, manióka, agar-agar, xanthan gumi, tápióka, szentjánoskenyér liszt, rizsliszt, zabpehelyliszt, kókuszliszt, csicseriborsóliszt, köles liszt, stb. fogyaszthatók.

 

Pseudogabonák: cirok, köles, hajdina, quinoa, amarant fogyaszthatók.

Hüvelyesek, zöldségek, gyümölcsök: korlátlan mennyiségben.

Sűrítésre gluténmentes liszt vagy gluténmentes kukorica- vagy burgonyakeményítő használható.

Olaj, zsír, olajos magvak: Az egészséges táplálkozásnak megfelelő mértékben, szabadon fogyaszthatók.

Fűszerek, ízesítők

Zöld és száraz fűszernövények szabadon fogyaszthatók.

Gondot okozhatnak azonban a készen kapható levesporok, leveskockák, ketchupok, mustárok, fűszerkeverékek, szójaszósz sűrítő és állományjavítóként tartalmazhatnak glutént.

Italok, élvezeti szerek

A víz, ásványvíz, szénsavas üdítők, teák, gyógyteák, babkávéból készült kávék, valódi kakaó gluténmentesek.

A malátából készült pótkávé tilos.

Rostos gyümölcslevek glutént tartalmazhatnak.

A bor, kukoricából készült sör, valódi gyümölcspálinka és az aromából és tiszta szeszből készített alkoholos italok gluténmentesek.

A gabonából erjesztett italok fogyasztása (vodka, whiskey, gabonapálinka) megengedett.

A rostbevitel növelésére alkalmazható az útifűmaghéj.

Sütőpor helyett szódabikarbóna használata javasolt

Bolti gabonapelyhek helyett házi müzli készítése ajánlott! (pl. GM granola)

 

A gluténmentes termékek tárolásakor és felhasználásakor különüljenek el a gluténtartalmú élelmiszerektől (külön vágódeszka, kenyérsütő, kenyérpirító használata).

Legújabb cikkek