Még a csapból is az folyik, hogy együnk minél több omega-3 és 6 zsírsavat. De arról már kevés szó esik, hogy milyen arányban fogyasszuk őket. Pedig egyáltalán nem mindegy! Önmagában veszélyes azt hangoztatni, hogy minél több omega-3 és 6 zsírsavat együnk, mert ebből gondolhatja azt az ember, hogy ha már csak omega-6-ot eszik, azzal is biztosan jót csinál. Ám az omega-3 és 6 zsírsavak megfelelő aránya fontosabb, mint azt talán gondolnád!

A magyar lakosság jelentős túlsúlyban fogyasztja az omega-6 zsírsavakat, míg az omega-3 bevitele igen elenyésző. Az ajánlott 4:1 vagy 5:1 arány helyett körülbelül 30:1 arányban visszük be a szervezetünkbe az omega-3 és 6 zsírsavakat az omega-6 javára. Ennek legfőbb oka a hazánkban elterjedt napraforgóolaj használata, amiben az omega-6 dominál.

Sajnos az omega-6 túlsúly gyulladást és hosszú távon más egészségügyi problémákat is okozhat. Tehát roppant fontos, hogy ne hanyagold el az étrendedben az omega-3 zsírsavakat!

Ne csak napraforgóolaj legyen otthon a polcodon, hanem váltogasd az értékes növényi olajokat. Omega-3 zsírsavban gazdag olajnak számít a repce-, a lenmag- és a dióolaj. De a diót nem muszáj olaj formájában fogyasztanod, hanem akár el is ropogtathatsz belőle heti 3-4 alkalommal egy zárt marékkal (például a mogyoró helyett, ami szintén sok omega-6 zsírsavat tartalmaz).

Ha pedig nem akarsz annyi féle olajat tartani otthon, akkor különböző olajkeverékeket is beszerezhetsz. Ma már egyre több olyan olajkeverék található meg a boltok polcain, amiben az omega-3 és 6 zsírsav megfelelő arányú.

Ám nemcsak a növényi olajokból és magokból fontos bevinned az omega-3 zsírsavakat, hanem a halakból is! Omega-3 zsírsavakban gazdagok főként a tengeri halak, mint a

  • makréla,
  • tonhal,
  • tőkehal,
  • hering,
  • szardínia,
  • vagy a lazac.

A hazai halak közül a busát érdemes választanod az omega-3 zsírsavak miatt.

Emellett ne feledkezz meg az értékes omega-9 zsírsavról sem! Ebből kellene a leggyakrabban fogyasztanunk, hazánkban mégis nagyon háttérbe szorul. Omega-9 zsírsav található az olívaolajban, amit bátran használhatsz főzéshez és saláták készítéséhez is. Főzéshez válassz finomított vagy részbe finomított változatot, a salátákhoz pedig extra szűz olívaolajat.

Ha személyre szabott tanácsokra lenne szükséged a táplálkozásoddal kapcsolatban, akkor keress meg minket az elérhetőségeink egyikén és segítünk!