Hazánkban a fogamzáskorú nők jelentős része túlsúlyos vagy elhízott fogantatás idején. Ez a születendő csecsemő elhízásának egyik legnagyobb kockázati tényezője.
Néhány alapvető táplálkozási irányelvet betartva lehetséges ezen változtatni. Ha figyelünk a megfelelő makró tápanyag bevitelre (fehérje, zsír, szénhidrát), és a megfelelő vitamin és ásványianyag elosztásra, az kedvezően hat első körben önmagunkra, másod és hármad sorban pedig leendő gyermekeinkre és unokáinkra. Fontos még továbbá a megfelelő folyadék bevitel és a rendszeres mozgás. Építsük be a hétköznapjainkba és legyen természetes, alapvető szükséglet.
Elavult nézetet képvisel a vajúdás alatti koplaltatás, szomjaztatás. A szülés energia felhasználása a maratonfutókéhoz hasonlatos. Így ha a kismama kívánja az ételt, természetes szülés esetén nincs ellenjavallata annak, hogy étkezzen. Előfordulhat, hogy a vajúdás alatt valaki étvágytalanná válik ebben az esetben a folyadék pótlásra kell koncentrálni. A folyamatos folyadékpótlás ivóvízzel vagy szénsavmentes ásványvízzel, kedvezően hat a szülés lefolyására. Elhúzódó esetekben a rostos gyümölcsleveknek, valamint az izotoniás italoknak is megvan a létjogosultsága.
*epigenom: egy kapcsoló híd az örökölt tulajdonságok összessége és az egyedek megjelenési formája külső és belső jellegzetességeinek összessége között.